24 decembrie 2010

KUNG-FU CU ARME


Se spune că creierul uman este cea mai periculoasă armă. Restul armelor sunt doar o încercare infamă de a materializa toate meschinăriile ascunse în umbrele subconștientului...

Serghei TERENTII - GHID GENERAL DE SUPRAVIEȚUIRE ÎN CIRCUITUL ARTISTIC CONTEMPORAN

29 noiembrie 2010

Pe urmele lui Robinzon


Getting Ready for Winter in Miskolc

bredartist in residence
23 noiembrie - 20 decembrie 2010

























17 noiembrie 2010

antrenamente izometrice

.


Isometric exercise is a form of exercise involving the static contraction of a muscle without any visible movement in the angle of the joint.















Isometric exercise or isometrics are a type of strength training in which the joint angle and muscle length do not change during contraction (compared to concentric or eccentric contractions, called dynamic/isotonic movements). Isometrics are done in static positions, rather than being dynamic through a range of motion. The joint and muscle are either worked against an immovable force (overcoming isometric) or are held in a static position while opposed by resistance (yielding isometric).


















29 septembrie 2010

.

Mihai GÎȚU îi explică lui Vadim TZIGANASJ de ce bredartiștii nu ar trebui să se prostească făcînd comicsuri și alte marasme din categoria așa numitei arte contemporane, plus idei cu privire la teoria marketingului în artă, publicul și consumatorii produsului artistic, locul artistului între altfel de oameni și locul bredartistului între artiști, concepte clasice în contextul actual, cum ar trebui să funcționeze societatea astfel încât un pictor să fie asigurat financiar din creația lui, etica și imaginea publică a unui artist, artistul ca sex-simbol, metode de scurgere de fes în situații limită, banii în cultură, lustrația, noile interpretări ale ideii de patriotism în literatura, arta și atitudinea contemporană și, nu în ultimul rând, ultimele tentative de redefinire a noțiunilor de avangardă, creativitate și libertate ca parte a revoluției culturale a secolului 21.

.

10 septembrie 2010

Eternul Feminin


Sebastian Big - Eternul Feminin
Expoziție de pictură

11 - 18 septembrie 2010
vernisaj - 11 septembrie ora 20:00
*VALENTINA* pub, str. M. Eminescu 61, Chișinău


S-ar putea ca Chișinău să fie locul cel mai potrivit pentru expunerea operei timpurii a artistului plastic Sebastian Big. Deoarece una din temele preferate ale plasticianului cu studii de filozofie este feminitatea, sau ce mai înseamnă astăzi eternul feminin - gingășia, delicatețea, părul întins, sunt aspecte care apar exprimate prin diferite medii de artistul român cu domiciliul în județul Maramureș. Sebastian Big are în față o carieră strălucită. Chișinău este doar o stație, doar o sclipire în linia luminoasă a parcursului său profesional. Inițial realizat pentru bine cunoscutul spațiu de artă contemporană din București - Paradis Garaj - proiectul câștigă din punct de vedere conceptual prin confruntarea cu interesantul context moldovean. Artistul este consecvent cu alegerile sale în ceea ce privește spațiul expozițional, lucrul cu contextul specific. Demersul său capătă noi dimensiuni prin interacțiunea directă cu publicul din Chișinău, din Galeria Valentina. Tensiunea între melodramatismul lucrărilor, emoția dublată de luciditate și realismul locului ales are un rol eliberator, deschide noi orizonturi. Sebastian Big rămâne în scena alternativă, mereu în avangardă, provocator, deasupra lucrărilor sale.
Artistul va fi prezent la deschidere alături de Ștefan Tiron - traficant al lucrărilor și speculant pe piața de artă neagră și gri, Biroul de Cercetări Melodramatice cu plăcile de întindere a părului și alte accesorii, și jurnalistul privat, angajat pentru eveniment, Vadim Tziganasj.

Text de Alina POPA.
.

2 septembrie 2010

BREDARTA STOPS TO SMELL THE POPPIES

.

Bredartiștii se opresc pentru a admira macii.
.
Pictură de Andrei DERMENJI
Triptic, ulei/pânză
.

19 august 2010

Best of Nintendo Beat 'em ups & Fighting Games music la Apartament Deschis

.




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

În limbajul muzicienilor și sunetiștilor sunt foarte populare noțiunile de sunet rece și sunet cald. Ele au apărut odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale și divizează purtătorii de sunete în baza unor nuanțe care dau muzicii un sunet mai plin, cald pentru suporturile de tip vechi, spre deosebire de cel filtrat, rece, specific formatului digital.
O bună parte dintre iubitorii de muzică pun mare preț atunci când vine vorba de a alege între un cd sau un vinil cu același conținut, astfel încât efectul unui sunet cald este cu totul altul. Multe studiouri de înregistrări obișnuiesc să practice înregistrarea muzicii de la interpret direct pe casetă, și abia ulterior, de pe casetă pe cd, pentru a păstra astfel un sunet cald pentru distribuția largă a produsului.
Cu toate că tehnologiile avansează în ritmuri rapide și noi tipuri de suporturi iau locul altora, totuși vechile practici de a capta, asculta și a arhiva sunetele/muzica nu dispar și, mai mult decât atât, nu își pierd valoarea.
Târgul Cultural de Vechituri cu tema muzicii își propune să reconstruiască într-o formă abstractă vechea tarabă muzicală și instigă la o retrospectivă asupra prezenței și a rolului muzicii în timp pentru fiecare din noi. Împărtășim istorii din copilărie legate de achiziția primelor albume importante, magnetofoane, pățanii de pe la concerte; încercăm să revizuim valoarea pe care o prezenta muzica până acum zece ani și care este ea acum – identificăm lucruri care ne-au scăpat din vedere, introducem în circulație sau revigorăm opere aruncate în umbra timpului, interpretăm live piesele preferate, etc.
APARTAMENTUL DESCHIS va funcționa între orele 16:00 și 20:00 pentru a găzdui schimbul și libera distribuire a muzicii pe diferite suporturi: CD/DVD, casete, viniluri, mp3 (aduceți memory stick-urile), cărți despre muzică, postere, reviste, etc… Scoate din dulap bunurile învechite și vino cu ele la târg.
.

.

28 iulie 2010

Communication Matters

.


Principiul rotației continue a direcției fluxului de opinie (a)
Prezentarea hipnotică sub formă de teză finită a discursului (b)
Respingerea în mod tactic a feedback-ului și sterilizarea imediată a acestuia (c)
***
Imagine dintr-un manual hand-made de arte marțiale din 1995
.

5 iunie 2010

BIOTERORISM ȘI PROPAGANDĂ BOTANICĂ

.





















În copilărie am învățat de la Țestoasele Ninja că suntem cu toții un soi de corcituri, mutanți, un rezultat al unor proaste experimente cu animale. S-ar putea spune chiar proaste experimente ecologice. Speciile ieșite din laborator au evadat spre o nouă natură – ecosistemul urban. Țestoasele ninja și-au găsit refugiu în unul din cele mai poluate medii – sistemele de canalizare. Canalele de colectare a tuturor deșeurilor umane. Chișinăul este un oraș foarte ÎNGRIJIT, cu multe grădini, parcuri, flori și străzi curate, creînd impresia unui exemplu de verde perfect. Cu toate astea sistemele de canalizare ale orașului și străzile de deasupra lor sunt pline de mirosuri urâte, fumegații putrede și copaci toxici.

Într-o eră de post-încălzire globală plină de despăduriri și dezastre ecologice, copacii sunt un fetiș al vechilor și al noilor guvernări, al doctrinelor patriotice, o îndatorire corporativă, rasism verde și greenwashing. Ideologia verde a ezitat însă în reexaminarea subiectelor legate de biodiversitate, variabilitate genetică sau a noțiunilor cu privire la speciile invadatoare sau parvenite. Sensibilitatea ecologică mai continuă să fie în mare parte o afacere laissez faire. Compania petrolieră românească Petrom a susținut recent o campanie de împădurire dezastroasă, care a plantat mii de copaci care sunt la moment considerați un pericol pentru ecosistemele locale și situația solului în multe părți ale lumii. Plantele nu sunt doar recolte folosite în alimentație sau comerț. Ele sunt instrumente ideologice, avînd rădăcini adânci în etos-ul național. Copacii sunt ocrotiți pentru sute de ani doar dacă au o oarecare conexiune cu o figură istorică – așa cum e stejarul lui Ștefan cel Mare. Cine decide care copaci sunt buni și care nu? Nouă de fapt începe să ne pese dacă un copac e dispărut sau este pe cale să dispară numai atunci când acesta devine un simbol de propagandă al heraldicii de stat, apare pe steag sau sub forma unei păduri mitologice străvechi amintite în imnul național. Prezența unei anumite specii de plante sau animale pe stema de stat este în general prima probă materială clară că acestea au fost eliminate din natură. Ele supraviețuiesc numai sub forma unei vagi memorii simbolice sau printr-un soi de vis bucolic fără nici un fel de suport biologic real.

Text de Ștefan TIRON


BIOTERORISM ÎN CHIȘINĂU 2010 – LECȚII DE PROPAGANDĂ BOTANICĂ PENTRU NATURALISTUL MODERN
Duminică, 6 iunie 2010, ora 20:00
APARTAMENT DESCHIS (str. Bucuresti 68/1, Chisinau)
Veniți cu florile cele mai dragi din vazon


5 aprilie 2010

Compot pentru NO SHAGGA

.


Miercuri, 7 aprilie, netrebnicii de la NO SHAGGA dau un concert în cadrul acţiunii "Protest în Vânt" la CHIOSC.
Expo de haine vintage-revolution şi fundraising pe aliş-veriş cu compot autentic.
.
NO SHAGGA:
Serghei TERENTII - voce
Mihai GÎŢU - chitară/voce
Sergiu ZGARDAN - chitară
Artiom TIMOŞENCO - percuţie
.

26 februarie 2010

I CAME. I SAW. I LEFT


În anul 1891, în preajma unui rancho din Fort Summer, Pat Garrett, sherifful din New Mexico, a fost împuşcat mortal de către Billy the Kid.



















Încorporat în unul dintre cele mai reconfortante şi odioase avataruri ale sale, întors pentru o reglare mai veche de conturi, Copilul căuta cu privirea ţinîndu-şi cu mâna stângă pălăria de pe cap în timp ce dreapta, cu degetele tremurînd agitat, stătea gata în orice moment să tragă pistolul din teacă pentru un ultimate shutdown zguduitor, ca atunci când, înainte să ieşi la pensie, trebuie să faci un singur lucru, cel pe care l-ai râvnit dintotdeauna, şi să te retragi liniştit. Poţi, astfel, să te avânţi într-o nebunie încurcată rău şi enervantă la culme pentru toată lumea, să o descurci şi să rămâi un exemplu de notorietate pentru tineri. Să produci o capodoperă; sau să îţi satisfaci anumite plăceri - unii, cum ar veni, se pornesc în jurul lumii. Se întâmplă însă şi altfel. De exemplu poţi să îi povesteşti cuiva un vis tulburător sau o amintire din copilărie, foarte amănunţit şi cu multe detalii, şi filmul s-a terminat. Vezi Tommy Lee Jones în "No Country for Old Men".
...Avea o jucărie model Smith&Wesson cu barelaş Remington şi un anumit patron pentru un anumit caracter. Ochit cu precizie, de la o distanţă de patruzeci de metri, un foc tras în fruntea Regelui dintr-o astfel de amuniţie ar fi stropşit cu sânge jumătate din tablourile atârnate de pereţii sălii de expoziţii iar mulţimea, oarecum nedumerită, s-ar fi gândit că asistă la vreun performance gen Jackson Pollock.
Îşi amintea despre ultima dată când l-a întâlnit pe Rege, sau, mai exact, l-a văzut. Pe o stradelă a orăşelului Lincoln, ieşind dintr-un pub elitist şi urcînd într-o caretă în compania a doi gentilomi şi a unei dame. Cum l-a urmărit până la gară şi l-a văzut urcînd în tren...
Deodată simţi o umbră în spatele său, o privire care îl fixa insistent. Să fi căzut într-o ambuscadă oare? Dar cum putu să nu observe? Nici un comportament straniu, nici o mişcare ce i-ar fi dat de bănuit; iar până la ieşire se poate doar dezbinînd mulţimea cu corpul. Aici, în spaţiul ăsta, ca un hamster într-un borcan gol; capcana perfectă. Câteva clipe aproape nemişcat, încordat ca un bătrân într-un troleibuz arhiplin. Palma dreaptă aproape lipită de corpul pistolului, iar ochiul stâng mijind ascuţit peste umăr de sub borul pălăriei, şi brusc - o întoarcere, pistolul se opri doar cu vârful rămas în gura tecii: nu... Nu-l putea irosi aşa. Nu în felul ăsta. Avea un singur glonte în pistolul său şi acel glonte era pentru Rege. Glontele pe care însuşi Regele i l-a dat lui, unui copil cu pomeţii murdari de suc de cireşe, spunîndu-i că dacă poate crede că într-o zi va fi în stare să-l folosească, atunci să-l păstreze. Apoi l-a ciufulit pe cap, a urcat în şa şi i-a dat calului pinteni, iar lacrimi curgeau peste pomeţii roşii ai copilului...
Nu, dacă nu e Regele nu are rost. Orice acţiune e lipsită de valoare dacă nu e Regele. Cică Kieseritzky se amuza într-o vreme jucînd partide pe bani, într-o cafenea din Paris, fără a-şi pune Regina pe tablă. Dar asta e altceva. Un joc fără Rege însă elimină existenţa oricărui scop, mize, tactici sau strategii.
Regele nu este aici.
Realizînd acreala acestui lucru, Copilul ieşi încheindu-se la sacou. În pragul scărilor se opri şi privi la cer. Îşi strânse ochii - soarele preriei ardea nemilos şi numai vântul uscat îi putea spune încotro să meargă.
În ploscă avea apă pentru cal, în pistol era un glonte pentru Rege...
.
*****
CEC Brâncuşi, "Noi, tineretul creator"/ediţia a IX-a:
.
Pat Garrett & Billy the Kid:
.
Lionel KIESERITZKY:

4 ianuarie 2010

THE SHAGGA CONTINUES


















NO SHAGGA în concert la *VALENTINA*
Marţi, 5 ianuarie, ora 19:00